Barwnik w żelu ZŁOTY GOLD Food Colours

18,90 zł
Brutto
Indeks: 0157

  • Bezpieczna płatność Bezpieczna płatność
  • Szybka dostawa Szybka dostawa
  • 14 dni na zwrot produktu 14 dni na zwrot produktu

Barwnik spożywczy w żelu polskiej produkcji firmy FOODCOLOURS w kolorze srebrnym

Barwnik spożywczy o szerokim zastosowaniu. Możesz nim zabarwić zarówno m.in. masę cukrową, lukier jak i śmietanę. Barwnik jest mocno skoncentrowany, dzięki czemu nie potrzebujesz dużej ilości do zabarwienia swoich dzieł. Przed zabarwieniem większej ilości dowolnej substancji najlepiej zrobić próbę na mniejszej części. Barwniki spożywcze w żelu Food Colours możesz ze sobą mieszać, co pozwoli uzyskać naprawdę pokaźną paletę barw. W galerii możesz zobaczyć jak barwnik ten barwi masę cukrową Smartflex w zależności od ilości dodanego barwnika.

Potrzebujesz inspiracji – zobacz stronę Food Colours na Facebooku!

Zastosowanie:
Główne przeznaczenie: marcepan, masy cukrowe i solne, śmietana (w tym kremy niskotłuszczowe), karmelki i lukry.
Ponadto: aplikacje wodnorozpuszczalne – ciasta, dżemy, galaretki, lody, napoje i alkohole.

Zalety barwników w Żelu:

  1. Łatwość wrabiania w masy cukiernicze dzięki niskiej zawartości wody,
  2. Postać pasty ułatwia dozowanie i zmniejsza możliwość rozlania czy rozsypania barwnika,
  3. Duża wydajność dzięki podwyższonej koncentracji barwników,
  4. Uniwersalne i łatwe stosowane,
  5. Bogata oferta 22 kolorów podstawowych, plus możliwość dowolnego ich łączenia.

Dozowanie:
Zaczynać dozowanie od jak najmniejszej ilości barwnika. Powoli zwiększając dozy do uzyskania pożądanego koloru. W warunkach domowych polecamy dozowanie wykałaczką. Możesz też skorzystać z barwników spożywczych w żelu w tubce.
Przyjmujemy dozowanie barwników tradycyjnych w Żelu (WS-G) na poziomie 1-3 grama na 1 kilogram masy. Dla uzyskania delikatnych odcieni wystarczą mniejsze dozy (nawet od 0,1g/kg), dla silniejszych wybarwień można dodać więcej barwnika (do 20 g/kg). W przypadku przedozowania, barwnik może migrować oraz upłynnić marcepan i masę cukrową. Dlatego zwłaszcza w przypadku barwników czerwonego i czarnego zalecamy rozważenie zakupu kolorowej masy cukrowej.

Informacje techniczne:
Barwniki w żelu, można z sobą mieszać.
Barwniki oparte są na syropie glukozowo cukrowym, zawierając minimalną ilość wody (od 2% do 10% zależnie od koloru), co w ograniczonym stopniu, umożliwia po emulgacji barwienie tłuszczy.

Skład: glicerol E422, woda, krzemian glinowo-potasowy E555, barwniki: dwutlenek tytanu E171, tlenek żelaza E172, substancja zagęszczająca: dwutlenek krzemu E551, emulgator: polisorbat 80 E433, karboksymetyloceluloza E466, alkohol benzylowy

Food Colours
0157

INFO