Jak pokryć tort masą cukrową

Posted By: Obsługa Klienta In: Root On: Comment: 0 Hit: 720
Jak pokryć tort masą cukrową

Pokrywanie tortu masą cukrową nie jest trudne. Moją najlepszą radą jest poświęcenie czasu i skupienie się. Jak wszystko, im więcej pracujesz z masą cukrową, tym łatwiej będzie uzyskać gładkie wykończenie. Nie martw się, jeśli masz kilka fałd i zagięć. Zwłaszcza, jeśli to Twoja pierwsza próba. W końcu znajdziesz rytm i technikę, która działa u ciebie.

KROK PIERWSZY: Rozwałkowywanie masy cukrowej

Aby pokryć tort o średnicy 15cm musisz:

  • około 300g masy cukrowej
  • mata silikonowa
  • wałek do ciasta
  • igła lub ostry nóż

1. Wyrób masę na giętką kulkę i umieść masę (kolorową lub nie) na silikonowej macie do ciasta. Jeśli nie masz maty silikonowej, musisz rozprowadzić cienką warstwę tłuszczu warzywnego na czystej powierzchni roboczej i przetoczyć po niej masę. Jest wielu piekarzy, którzy używają skrobi kukurydzianej lub sproszkowanego cukru do rozwałkowania masy. Uważam, że wysusza masę i sprawia, że ​​jest bardziej podatna na pękanie. 

2. Rozbij masę w gruby kształt dysku.

3. Używając wałka, doprowadź masę na kształt koła.

4. Jeśli możliwe żed zaczniesz zauważać bąbelki na powierzchni. Trzeba będzie je otworzyć. Używam bardzo cienkiej igły do ​​akupunktury, aby wystrzelić pęcherzyki, jednak ostra końcówka noża lub czysta prosta szpilka też da radę. Wygładź bańkę opuszkiem palca. Rozwałkowuj masę na grubość 0,5cm. 

5. Umieść podkładkę do ciasta na środku rozwałkowanej masy. Jeśli masz co najmniej 10 cm dookoła podkładki do ciasta, rozwałkowałeś wystarczająco masę. Jeśli tego nie ma, rozwałkowuj dalej, aż się uda!

KROK DRUGI: Pokrycie tortu masą cukrową

Gorąco polecam od pięciu do dziesięciu minut nieprzerwanego czasu na wykonanie tego kroku. Ostatnią rzeczą, którą chcemy, jest to, aby masa wyschła, zanim będzie można ją właściwie zastosować.

1. Delikatnie podnieś jedną krawędź masy i umieść jedną czystą dłoń i przedramię pod masę. Podnieś go na tyle wysoko, aby podnieść drugie ramię. Możesz również nawinąć masę na wałek do ciasta. 

2. Podnieś i wyśrodkuj masę nad ciastem i delikatnie opuść. Nie ciągnij ani nie rozciągaj masy. Jeśli widzisz miejsce, w którym masa nie jest wystarczająco długa i nie zakrywa całkowicie strony, jest w porządku! Grawitacja (i praca z masą) i tak ostatecznie rozciągnie ją w dół!

3. Delikatnie wygładź powierzchnię packą do tortu tortu, aby usunąć wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogą znajdować się pod nim. Możesz również użyć swojej ręki do tego kroku, jednak bardziej prawdopodobne jest, że zrobisz wgniecenia w masie.

4. Teraz, gdy góra jest gładka, rozpocznij pracę nad górną połową tortu. Wygładź masę dookoła dłońmi, lekko pociągając dolną krawędź masy, jednocześnie naciskając drugą ręką w dół. Kontynuuj ten proces, aż masa będzie gładka dookoła ciasta i nie będzie żadnych zmarszczek ani fałd.

5. Wygładź wszystkie boki packą. Możesz nacisnąć stosunkowo mocno w tym kroku. Jeśli zauważysz pęcherzyki powietrza po bokach, musisz je popuścić w taki sam sposób, jak podczas rozwałkowywania masy.

6. Za pomocą ostrego noża i przytrzymując go płasko na cieście, odetnij nadmiar masy. Pozostałą masę zagnieć na nowo w kulkęOwiń masę i wykorzystaj na kolejny tort!

POWODZENIA!!!

Leave your comment